Kiasma, Helsinki

Kaarevilla teräsprofiileilla modernimpaa arkkitehtuuria

Kiasma on Helsingissä sijaitseva nykytaiteen museo, joka on osa Suomen Kansallisgalleriaa. Museo avattiin yleisölle vuonna 1998, ja sen tarkoituksena on esitellä nykytaidetta monipuolisesti ja tarjota kävijöille mahdollisuus kokea erilaisia taideilmiöitä.

Mannerheimintiellä sijaitseva Kiasma on arkkitehtonisesti vaikuttava rakennus ja se erottuu modernin ja kokeellisen arkkitehtuurinsa ansiosta kaupungin maisemassa. Aulis Lundellin kaarevat teräsprofiilit mahdollistavat Kiasman kaarevan julkisivun. Kaarevat teräsprofiilit ovat erilaisiin koolauksiin käytettäviä mittatarkkoja sekä helposti asennettavia teräsprofiileja, ja niiden muoto valmistetaan kohteessa tarvittavan säteen mukaan tilauskohtaisesti. Materiaalivaatimukset tarvittaessa myös C4- ja C5 -luokiteltuihin rakenteisiin.


Suomen ilmasto-olosuhteiden vuoksi rakennuksen muoto tiedettiin olevan haastava jo sen rakentamisen aikana vuonna 1997. Useita korjauksia ja remontteja on tehty vuosien varrella poistamalla teräsprofiileja ja käyttämällä niitä uudelleen.

Kiasman on suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehti Steven Holl. Arkkitehti on sanonut: "En ole kiinnostunut siitä, miltä rakennus näyttää, kun se julkaistaan lehdessä. Olen kiinnostunut siitä, millaista sen sisällä on olla, miltä tuntuu kävellä sen läpi sekä miltä se näyttää ja toimii kaupungissa." 

Amerikkalainen arkkitehti Steven Holl voitti ensimmäisen palkinnon vuonna 1993 pidetyssä arkkitehtonisessa suunnittelukilpailussa yhteensä 516 kilpailutyön joukosta.

 


Kaarevat teräsprofiili

KAAREVAT PYÖRRE-PROFIILIT

 

Aulis Lundell Teräsprofiili Esite

LUNDELL-PROFILE ESITE

 

Aulis Lundell Teräsprofiili Referenssi

AULIS LUNDELL REFERENSSIT