Kilpailu ruokkii jatkuvaa parantamista

Leena Lundell uskoo jatkuvaan parantamiseen, joka kattaa kaiken johtamisesta innovaatioihin ja asiakaspalveluun. Kehityshalu onkin leimannut yritystä sen perustamisesta saakka.

Aulis Lundell Oy on valmistanut teräkseen pohjautuvia rakennustuotteita yli 40 vuoden ajan. Tarina alkoi itse suunnitellusta ja tehdystä muovauskoneesta, jolla alettiin valmistaa rullatusta teräksestä termorankaa, rakentamisen perustuotetta. Vuosikymmenten aikana valikoima on laajentunut lukuisiin järjestelmä- ja moduulituotteisiin.

– Haluan, että olemme kilpailukykyisiä kaikessa innovaatioista ja tuotekehityksestä tuotevalikoimaan, markkinointiin, brändiin ja asiakaspalveluun, sanoo Leena, joka siirtyi yrityksen johtoon isänsä jälkeen vuonna 2006.

Meille kilpailu on voimavara

”Tuntuuko, että oma tuotevalikoima ja palvelutarjooma on jäänyt polkemaan paikalleen? Menevätkö kilpailijat ohi oikealta ja vasemmalta? Pelottaako kilpailu ja riittääkö rohkeus? Juuri nyt ei ole aikaa tai rahaa investoida uusiin ideoihin ja niiden jalostamiseen. Mutta milloin sitten?”

– Näitä kysymyksiä on jokainen yrittäjä ja liikkeenjohtaja ajatellut. Eikä se ole ihme, on inhimillistä nähdä kilpailu sekä pahimpana pelkona että suurimpana mahdollisuutena. Itse pidän kilpailua kehityksen voimavarana. Kun meiltä vaaditaan enemmän, saamme aikaan paljon enemmän, Leena Lundell sanoo.

– Samanlainen innovaatioiden lähde ovat rakentamisen lainsäädännön muutokset. Meille isoja kehitysloikkia ovat tuoneet muun muassa asuntojen esteettömyysvaatimukset. Ne johtivat muun muassa Liunen liukuovijärjestelmien ja alakatto- ja lattiajärjestelmien kehittämiseen, Leena jatkaa.

Seuraava suuri mullistus Suomessa on rakennuslain muutos, joka mahdollistaa alle 30 neliömetrin rakennukset ilman rakennuslupaa. Tämä tarkoittaa kasvavaa kysyntää helposti pystytettäville moduulirakennuksille.

Ihmeet eivät synny itsestään, ne tehdään

Tuotekehitys ja innovaatiot ovat saaneet hieman mystiikkaa ympärilleen. Mistään pellepelottomien työstä tai huvikseen ideoinnista siinä ei kuitenkaan ole kysymys. Ammattiylpeyttämme on asumisen ja rakentamisen kokonaisuuden hahmottaminen. Vasta sen jälkeen alkaa innovointi ja kehittäminen, Leena kertoo.

– Ota konkreettinen tavoite, jonka haluat saavuttaa. Näet tavoitteessa suurta merkitystä sekä yritykselle että yhteiskunnalle. Sen pitää ratkaista monta ongelmaa. Silloin olet tuoteinnovaation jäljillä, ja voit valjastaa kaiken ammattiosaamisesi sen ratkaisemiseen.

Tinkimätön tuotekehitys vie pitkälle. Aulis Lundell Oy:n Pyörre-talo palkittiin Asuntomessujen parhaana talona ja se kilpaili myös Vuoden teräsrakenne -kilpailun voitosta vuonna 2021.