Aulis Lundell Oy mukana rakentamassa Suomen ensimmäistä kelluvaa asuinaluetta

Hitaasti, mutta varmasti. Kaikkeen pohjustustyöhön on kulunut aikaa, mutta hiljattain saavutettiin virstanpylväs, kun Helsingin kaupungin 80 miljoonan euron infraurakka valmistui.

Helsingin Verkkosaaren rantaan, Kalasataman pohjoiseen kaupunginosaan nousee pian kokonainen kelluva asuinalue. Se on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Myös Aulis Lundellin teräsrakenteiset moduulitalot ovat avainasemassa hankkeen valmistumisessa.

– Nyt alkaa jo näyttää hyvältä. Syksyllä 2023 projektille on tavoitteena saada rakennuslupa, kevään 2024 tavoite on alkaa rakentaa kelluvia katuja ja kunnallisteknisiä liittymiä. Samaan aikaan käynnistetään Lundellin moduulitalojen tuotanto ja kelluvan pientaloalueen infrastruktuurin rakentaminen, kertoo Tytti Sirola, ranta-alueiden kehittämiseen ja kelluviin ratkaisuihin erikoistuneen Bluet Oy:n toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta Ylen artikkelissa: Meressä kelluvia asuinalueita on suunniteltu vuosia, nyt sellainen nousee Helsinkiin – rakennuttaja: asukkaiden ei tarvitse olla miljonäärejä

Laajuus tekee Verkkosaaren hankkeesta erityisen

Vuonna 2016 perustettu Bluet on suunnitellut ja toteuttanut muun muassa kelluvia ravintoloita, kylpylöitä ja asuinrakennuksia ympäri maailmaa. Verkkosaaren maa-alueen pohjustustyö on luultavasti yksi Helsingin suurimmista yhdellä kertaa tehdyistä infraurakoista, ja kelluva asuinalue Pohjoismaiden kokoluokassa ainutlaatuinen. Juuri projektin uraauurtavan luonteen vuoksi Bluet on halunnut pysyä mukana aina perustamisestaan lähtien.

– Aikataulu päivittyy tietenkin edelleen jatkuvasti, eikä maailmantilanne ainakaan helpota asioita. Tämän mittakaavan hanketta ei kuitenkaan ole näillä leveyksillä vielä nähty, joten on itsestään selvää, että olemme mukana. Sopivien kumppanien löytäminen tietysti auttaa suunnittelu-urakassa, Sirola toteaa.

Samoin ajattelee Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell.

– Yhteistyö Bluetin kanssa on ollut antoisaa. Teräsmoduulien konsepti on hyvällä tolalla, ja Verkkosaaren hankkeesta saatujen oppien myötä sitä voidaan jatkokehittää vastaamaan tulevaisuuden rakennustarpeita entistäkin paremmin.

Lundellin moduulit taipuvat moneen kokoon – ja teräksisen ohutlevyn keveys on yllättävä etu kelluvassa rakentamisessa

Aulis Lundell Oy liittyi mukaan Verkkosaaren hankkeeseen kuluneen talven aikana. Talojen mitoitukset päivitettiin uudelleen Lundellin moduulituotannon resurssien mukaisiksi. Omat raaminsa talojen suunnitteluun toivat myös asemakaava ja rakennusalue, unohtamatta kysyntää – Verkkosaareen on nimittäin tarkoitus suunnitella eri kokoisia taloja hyvin erilaisiin tarpeisiin. Lundellin linjastokoko mahdollistaa eri kokoiset moduulit, ja asuinalueelle on suunnitteilla koteja 40 neliöstä aina 110 neliöön saakka.

– Talotuotannon kumppania valitessa modulaarisuus on ehdoton kriteeri. Veden päällä sijaitsevalle työmaalle halutaan mahdollisimman vähän rakentamista, joten asennusvalmiit moduulit ovat ainoa realistinen vaihtoehto, kertoo Sirola.

Kun kelluvassa rakentamisessa muutoin käytetään paljon esimerkiksi puuta ja betonia, varsinaisen talon rakennusaineena suositaan terästä. Teräksen avulla rungoista ja rakenteista saadaan kevyitä. Tämä on Arkhimedeen lain kannalta olennaista kelluvissa taloissa, sillä etenkin matalilla rannoilla perustuksesta ei tarvitse rakentaa niin korkeaa, kun sen ei teräksen keveyden ansiosta tarvitse syrjäyttää niin suurta vesimassaa pitääkseen talon pinnalla. Kevyempi talo vaatii siis vähemmän perustuksia, mikä tietysti auttaa myös hillitsemään kustannuksia.


Verkkosaari on tärkeä näytön paikka rantarakentamiselle

Bluetilla on paljon kelluvan rakentamisen hankkeita globaalistikin. Tytti Sirola korostaa, ettei kelluva rakentaminen korvaa perinteistä maalle rakentamista – päinvastoin, ne toimivat rinnakkain. Kyllä maapallolla, ja eritoten Suomessa, vesirajaa riittää.

– Rantarakentamisen tulevaisuudennäkymät ovat todella positiiviset. Kelluva rakentaminen on kasvava trendi monesta syystä. Sillä voidaan hakea erilaisuutta ja vaihtelua, tai sitä voidaan hyödyntää paikoissa, joissa rannat on jo rakennettu täyteen. Myös nousevaan merenpintaan kelluva rakentaminen tarjoaa helpotusta.

Suomen vesillä on yksittäisiä kelluvia hotelleja, toimistoja ja klubitaloja. Kelluvia saunoja ja esimerkiksi asuntolaivoja löytyy enemmänkin. Jatkuvaan asumiseen suunniteltu kelluva rakentaminen – saati kokonaisen asuinalueen rakentaminen – on kotimaassa kuitenkin vasta aluillaan. Päättäjillä ei ole vielä paljonkaan paikalliseen kontekstiin sopivaa tietoa saatavillaan. Verkkosaaren hankkeesta ovat kiinnostuneita monet tahot, kuten Helsingin kaupunki, sijoittajat, ostajat ja etenkin lähialueen asukkaat.

Bluet toimiikin alallaan pioneerina ja hyödyntää ulkomailta ja erityyppisistä hankkeista saatua tietoa Verkkosaaren asuinalueen rakentamisessa. Näin varmistetaan hankkeen turvallinen ja laadukas toteutus. Jotta kelluvien asuinalueiden rakentaminen yleistyisi, tarvitaan nimenomaan konkreettista näyttöä hankkeiden onnistumisesta.

– Melko monta tulppaa aukeaa, kun tämä projekti saadaan valmiiksi, Sirola ennustaa.

Tutustu Bluetin projekteihin:

www.bluet.fi

@bluetfloatingsolutions (Instagram)

Bluet Floating Solutions (Facebook)