Lohjan Promodi mukautuu asukkaansa tarpeisiin

Huhtikuu 2021: Asuntomessualue Lohjan Hiidensalmella on täynnä rakenteilla olevia koteja. Kaunis järvimaisema, keskustan palvelujen läheisyys ja alueelle nouseva monipuolinen asuntokanta ovat houkutelleet runsaasti messurakentajia. Yksi tontti on edelleen tyhjänä, vaikka sille on tulossa omakotitalo, jonka erikoinen kattomuoto tullaan taatusti huomaamaan. Tämä talo, ProModi, tuodaan paikalle moduuleina, ja elementtien keveydestä johtuen suuria maatöitä perustuksineen ei tarvita.

Heinäkuu 2021:Asuntomessujen kohde numero kaksi on yksikerroksinen omakotitalo, joka sulautuu luontevasti ympäröivään tilaan. Valkoinen puujulkisivu häikäisee auringossa, mistään ei voisi arvata että pinta kätkee sisäänsä teräsrunkoisia moduuleita, joista talo on koottu. Talo on suunniteltu vuokralaisille, jotka arvostavat taidetta ja viihtyvät esteettömässä ja viihtyisässä kodissa. Väliovina ProModissa ovat tilaa tuovat Liune-ovet, jotka liukuvat teräsrunkoisten väliseinien sisään.

ProModissa esitellään uusia sisustuskokonaisuuksia, joissa myös rakenteet ovat osana sisustusta. KuvataiteilijatJohanna OrasjaLotta Sirénsekä valokuvataiteilijaNina Kellokoskisaivat kukin oman huoneen, jonka he ovat sisustaneet oman näköisekseen. Kun asuntomessut heinäkuussa avautuvat, alkaa leikkimielinen kilpailu siitä, minkä huoneen sisustus puhuttelee eniten.Arvontaan voi osallistua seuraamalla instagram-tiliä tai nappaamalla qr-koodi ProModissa ja kertomalla oma suosikki näistä upeista huoneista. Lue ProModin luovista ja taiteellisista huoneista lisää täältä.

ProModista tekee erityisen sen rakentuminen teräsmoduulielementeistä, jotka on rakennettu Lohjalla, Aulis Lundell Oy:n tehtaalla ja kuljetettu lähes valmiina rakennuspaikalle. Elementtirakentamisessa vältytään esimerkiksi suojaamattomien rakenteiden altistamiselta rakennuspaikan sääolosuhteille, materiaalien edestakaiselta kuljetukselta ja rakennuspaikan oikuista johtuvilta työnaikaisilta vahingoilta. Betoniin käytettävän hiekan loppumisesta ja maailman metsien hupenemisesta ollaan huolissaan ja syystäkin. Teräksen kanssa ei raaka-aineista ole pulaa ja se on rakennusmateriaalina kevyt mutta kestävä ja uusiokäytettävä.

Aurinkovoiman hyödyntäminen, kevyt kierrätettävä rakennusmateriaali ja muunneltavuus puoltavat talon ekologisuutta ja pitkäikäisyyttä, täten rakennus sopii kodiksi asukkaille, jotka pitävät vihreitä arvoja tärkeinä. ProModista tulee vuokrattava omakotitalo, ja se toimii mallitalona jo pitkälle suunnitellusta moduulitalojen teräselementtirakentamisesta.

Ideasta todeksi

Promodin rakennesuunnittelija Sami Huttunen

ProModin teknisestä suunnittelusta vastaava Sami Huttunen odottaa innolla, miten talo otetaan asuntomessuyleisön keskuudessa vastaan. Idea ProModin kaltaiseen taloratkaisuun oli muhinut jo useamman vuoden, kun Sami pohti uusia ratkaisuja, joilla vastata asuntomarkkinoiden nykyiseen tilanteeseen. Liikuteltavalle, helposti muunneltavalle hinnaltaan kilpailukykyiselle talolle löytyy tilausta, ja siihen ProModi vastaa.

Talossa on paljon uusia ja erilaisia ratkaisuja, se on ensinnäkin teräsrunkoisena hyvin kevyt. Lisäksi talo on helposti siirrettävä ja hinnaltaan kilpailukykyinen. Elinkaaren lopussa moduulin runko kierrätetään 95 % tai käytetään uudestaan vain uusimalla pinnat ja näin moduuli on periaatteessa ikuinen.

Talon rakentamisvaiheessa on, kuten aina rakennusprojekteissa, tullut yhtä ja toista yllättävää eteen. Kaikista on kuitenkin selvitty, ja aina on opittu uutta. - Uudet tavoitteet vaativat uusia ratkaisuja, ja niitä on täytynyt kehitellä koko ajan. On ollut kiva nähdä ideoiden toteutuvan käytännössä, ja myös kehittämistyö on, vaikkakin haastavaa, myös antoisaa, Sami Huttunen kertoo.

Uutta, tuoreella näkökulmalla

ProModin arkkitehti on Elena Ylitalo, hän on kohteen pääsuunnittelijana, joten innostus kuultaa läpi, kun hän kertoo talon suunnittelun edistymisestä. Päivätyössään ALA arkkitehdeillä työskennelleellä Elenalla on nuoresta iästään huolimatta monipuolinen kokemus niin suurten julkisten hankkeiden kuin pienten vapaa-ajan asuntojen suunnittelutehtävistä.

Promodin Arkkitehti Elena Ylitalo

ProModi-projekti on Elenan freelance-työnä tehty kohde. Kohteen suunnittelussa esimerkiksi talon sijainti järven rannalla on antanut syyn tutkia ja suunnitella tontin hulevesien käsittely erityisen tarkkaan, koska pohjaveden pinta on suhteellisen korkealla. Tukea ja apua Elena on saanut niin ProModi-tiimin muilta suunnittelijoilta, rakennusvalvonnalta, kuin asuntomessuille laadituista suunnitteluohjeista.

Kun Elena liittyi mukaan ProModi-tiimiin, pääpiirteet oli jo lyöty lukkoon ja osa tilaelementeistä jopa rakennettu. Koska suuret rakennuspalikat oli jo luotu, suunnittelua oli helppo lähteä edistämään ja hienosäätämään. Suunnittelussa Elenan kynänjälki näkyykin eniten julkisivujen rytmityksessä, rakennusten ja pihan toimintojen sijoittumisessa tontille sekä kattomuodoissa.

Omaleimaisuutta talolle tuova erikoinen kattomuoto syntyi, kun kaavamääräykset rajoittivat sen sijoittamista tontille, mutta katon aurinkopaneeleista pyrittiin saamaan maksimaalinen hyöty. Nyt kun taloa kiertää kävellen, se näyttää joka kulmasta erilaiselta. - Rakennuksessa korostuvat ekologisuus ja muuntojoustavuus, jotka koen henkilökohtaisesti tärkeiksi elementeiksi kaikenlaisessa rakentamisessa, joten suunnittelutyön tavoitteet kohtasivat hyvin omani, Elena Ylitalo kertoo.

Suunniteltu muuntojoustavaksi

Asuinrakennuksessa on huoneistoalaa 105,5 m², ja talo koostuu kuudesta moduulista. Teräselementtirakentamisen suuri hyöty on muunneltavuus, eli talo soveltuu hyvin laajalle skaalalle käyttäjiä. Promodissa tilaelementit on rakennettu pääosin umpinaisina suorakaiteina, mutta ne onnistuvat myös U- tai L-muotoisina, kun halutaan avarampia tiloja. Elementtejä voi lisätä, vähentää, erotella tai siirrellä. Koko rakennus on periaatteessa lastattavissa rekkaan ja kuljetettavissa uudelle tontille minne päin maailmaa tahansa.

Promodi Lohjan asuntomessuilla 2021

Talossa on tilava etelään avautuva terassi, joka liittyy luontevasti tontin omaan pihaan. Terassi jatkuu myös sulavasti sisäänpäin ja toimii lämpiminä vuodenaikoina olohuoneen ja tupakeittiön jatkeena. Oleskeluhuone on eroteltu eteisestä, saunatiloista ja muista asuinhuoneista. Rakennuksessa on kolme erillistä huonetta, jotka soveltuvat makuuhuoneiksi, työhuoneiksi, kuntosaleiksi, vierashuoneiksi tai miksi käyttäjä niitä ikinä kokee tarvitsevansa. Lisää tilantuntua taloon tuovat seinän sisään liukuvat Liune-väliovet, joita on käytetty talon kaikissa sisätiloissa, jopa saunassa!

Talo on siis siis helposti muunneltava. Hyvänä esimerkkinä voisi ajatella tilannetta, että talossa on tullut tarve vaikkapa kylpyhuoneremontille. Tässä talossa se ei automaattisesti tarkoita sitä, että asukkaat asuvat pari viikkoa evakkoasunnossa sillä aikaa kun remonttimiehet pistävät kylpyhuoneen uusiksi. Promodin asukkaat lähtevät aamulla töihin, ja kun he tulevat iltapäivällä kotiin, on vanha kylpyhuonemoduuli korvattu uudella.

Kuten koko ProModi-projektiin osallistuva tiimi, myös Elena Ylitalo odottaa innolla sitä, että saa seurata projektin kehittymistä loppuun saakka. - On erityisen jännittävää nähdä rakennus, jossa on omaa käden jälkeä, konkretisoituvan. Uskon, että elementtirakentaminen tulee olemaan tavalliseen paikallarakentamiseen nähden moninkertaisesti nopeampaa ja sulavampaa, mutta aina on oltava valppaana vastaamaan odottamattomiinkin ongelmiin, hän päättää.

ProModi avautuu asuntomessuyleisölle Lohjalla 9.7.-8.8.2021. Tervetuloa!