Väliseinän rakentaminen teräsrangoista

VÄLISEINÄN RAKENTAMINEN TERÄSRANGOISTA

Teräsrunkoinen väliseinä on kustannustehokas, nopea ja ergonominen ratkaisu, kun mietitään rakennusten väliseinien rakennetta. Määrämittaiset teräsrangat on valmiiksi oikeaan mittään leikattu, joten mittailu ja sahailu samoin kuin rakennuspöly, jäävät työvaiheista pois. Väliseinä, jonka rangat ovat terästä, on myös käytössä turvallinen, terveellinen ja hyvin ääntä eristävä sekä elinkaareltaan kestävä ja energiatehokas. Teräksisillä väliseinärangoilla on useita etuja puisiin väliseinärankoihin verrattuna.Rankojen asennus on erittäin nopeaa ja helppoa. Erikoistyökaluja ei tarvita, koska rungon osat toimitetaan määrämittaisina. Korkean esivalmistusasteen johdosta työmaalla saavutetaan huomattavia kustannussäästöjä.

Lue teräksisten väliseinärankojen eduista lisää täältä

Kustannustehokas ja nopea ratkaisu

Kevyt väliseinä sisätiloihin syntyy nopeasti ja ilman tarvetta sahata tai naulata, kun rakennusmateriaalina on teräsranka. Kevyet teräsrangat soveltuvat täydellisesti perinteiseen suomalaisen 92mm väliseinän tekemiseen. Olemme luoneet oheisen standardin 80-luvulla eli kehitimme 66 mm väliseinärangan sopimaan 92 mm ovikarmiin.

Teräsranka ei vääntyile ja elä, joten se on aina suoraa asennettavaksi. Hinnaltaan teräsrankasien väliseinän rakentaminen tulee edullisemmaksi, koska teräsranka on puolet edullisempi jo hankintahinnaltaan. Kun lisäksi huomioidaan teräsrangan kevyet laahaukset ja nostot työmaalla, ergonominen asennettavuus ja mittatarkat rangat sekä työn nopeus on kevyet teräsrankaseinät ylivoimimainen rakennekokonaisuus.

Näin rakennat väliseinät teräsrangoilla: hyödyt, ohjeet ja vinkit

1. Väliseinärungon ala-ja yläohjainkisko asennetaan paikoilleen
Merkataan linjat ja kiinnitetään kiskot lattiaan ja kattoon, kiinnike 400 mm jaolla. Kiskot jatketaan päittäisjatkoksella. Kiinnikkeiden jakoväli on enimmillään 600 mm (jokaisen pystyrangan kohdalla).

2. Väliseinärungon asennus
Teräsrangat asetetaan ylä- ja alakiskojen väliin pyöräyttämällä ne paikoilleen noin 600 mm välein. Rankoja ei kiinnitetä kiskoihin vaan teräprofiilien pintojen kitka pitää ne pystyssä ennen levytystä. Rakennuslevyn reuna ja keskilinja määräävät väliseinärangan lopullisen paikan ja väliseinäranka kiinnitetään vasta levytyksen yhteydessä, levyvalmistajan ohjeen mukaan.

3. Huomioidaan Liunen ovielementin aukko tai oviaukko
Kun teräsrunkoiseen väliseinään tulee Liunen ovielementti, sen kohdalla huomioidaan vaadittava elementtiaukko tai saranaovelle huomioidaan oviaukko. Asenna Liunen elementti valmiin lattiapinnan tasoon alakiskoon. Voit käyttää Liunen valmiita korotuspaloja. Huomioi, että elementti on vaakatasossa ja suorassa joka suuntaan.

Liune Doorin voi asentaa myös kosteaan tilaan

4. Levytys laipan avoimelta puolelta
Levytys aloitetaan ensin teräsrangan laipan avoimelta puolelta. Aukkojen levytys aina täysillä levyillä. Tee aukot loveamalla. Leikkaa lyhyet sivut esim. sahalla ja pitkät mattopuukolla.

5. Sähkövedot rungon sisällä
Rangassa on valmiina läpät, jotka sähkövetojen yhteydessä taivutetaan sisäänpäin (rangan laippojen väliin) niin, että läpän reuna taipuu alaspäin ja muodostuu pehmeä reuna putkettomille sähköasennuksille. Liunen 95 / 120 ovielementissä voi myös viedä sähköt kohteen suunnitelmien mukaan käyttäen oven kohdalla saneerausrasioita 38 mm.

6. Villoitus ja kaappituet
Villoitusta varten rangassa on villakieleke, joka avataan rangan selän puolelle helpottamaan villan asennusta. Luokitelluissa paloseinissä villan pysymisellä rakenteessa on ratkaiseva merkitys väliseinässä.
Kaapistoja ja raskaita taakkoja varten asennetaan kalustotuet runkoon ennen levytystä.

7. Väliseinä levytetään toiseltakin puolelta, kun kaikki tarpeellinen on asennettu rungon sisään
Levytys on sik-sak levytyksenä rungossa. Ruuvietäisyys kartonkireunasta on 10 mm ja leikatusta reunasta 15 mm. Ruuvausetäisyydet 200 mm ja keskilinja 300 mm.

Muistathan, että väliseinärakenteita toteutettaessa on aina otettava huomioon levyvalmistajan ohjeet ja hankekohtainen suunnitelma.

Video: Näin rakennat väliseinän teräsrangoista

Teräsrunkoisen väliseinän rakentaminen kuvina


Väliseinän rakentaminen: Väliseinärungon ala-ja yläohjainkisko asennetaan paikoilleen

Väliseinärungon ala-ja yläohjainkisko asennetaan paikoilleen.



Väliseinän rakentaminen: Teräsrangat asetetaan ylä- ja alakiskojen väliin ja pyöräytetään paikoilleen noin 600 mm välein

Teräsrangat asetetaan ylä- ja alakiskojen väliin pyöräyttämällä paikoilleen n. 600 mm välein.




Väliseinän rakentaminen: Väliseinien painumavara kannattaa huomioida kattokiskon asennuksessa kohteen tarpeiden mukaan.

Väliseinien painumavara kannattaa huomioida kattokiskon asennuksessa kohteen tarpeiden mukaan.




Väliseinän rakentaminen: Asenna niin teräsrunko kuin Liunen elementtikin vaateriin. Huomioi että elementti on vaakaatasossa joka suuntaan.

Asenna niin teräsrunko kuin Liunen elementtikin vaateriin. Huomioi, että Liunen elementti on vaakaatasossa joka suuntaan.




Väliseinän rakentaminen: Kaapistoja ja raskaita taakkoja varten asennetaan kalustotuet rankaan ennen levytystä.

Kaapistoja ja raskaita taakkoja varten asennetaan kalustotuet runkoon ennen levytystä.


Väliseinän rakentaminen: Levytys: ensin rangan laipan avoimelle puolelle

Oviaukot ja Liune elementti levytetään täysin levyin. Levyjen kiinnitys levytoimittajan ohjeen mukaan.

Väliseinätuotteet

Väliseinäranka

Väliseinäprofiilit

Väliseinäkisko

HVS SlimWall Väliseinäratkaisu

Alakattoranka

Lundell ZERO


Tutustu myös Lundell - Zero profiileihin»